ESMAs samarbetspartner MARTIN GmbH blir huvudentreprenör när Högdalenverket förnyas
Högdalenverket, som drivs av Stockholm Exergi (Stockholm Energi och Fortum i samarbete), är en förbränningsanläggning som producerar el och fjärrvärme av avfall. I år börjar man uppgraderingen av verket genom att byta ut de två äldsta pannorna mot en ny.
ESMAs partner MARTIN GmbH blir huvudentreprenör för projektet och levererar både panna och rökgasrening till den nya linjen. De två äldsta pannorna, P1 och P2 som togs i drift 1970, ersätts med den nya pannan P8 som byggs på den plats där P1 står idag.
MARTIN – experter på anläggningar för avfallsförbränning
I snart 90 år har MARTIN GmbH varit generalentreprenör, ingenjörspartner och leverantör av komponenter inom anläggningar för avfallsförbränning. Kärnkompetensen ligger i design och konstruktion av förbränningsanläggningar och täcker alla områden från design, planering och det faktiska byggandet av anläggningen, till konsultstöd, service och leverans av reservdelar.
Moderna förbränningsanläggningar är rent tekniskt väldigt komplexa. Utöver kompetens inom konstruktion krävs också en djup kunskap om avfall som bränsle, rökgaser och restprodukter för att kunna planera, bygga och produktionssätta den här typen av anläggningar.
Begränsat utrymme en utmaning för projektet
Att man på Högdalenverket väljer att bygga den nya pannan på samma plats som de två tidigare är en stor fördel, menar Angelika Andersson-Duraj på ESMA, som stöttat Martin GmbH i avtalsprocessen.
“När man arbetar på samma plats kan man koppla pannan direkt till de gemensamma system som används idag. Det är också en av projektets stora utmaningar, då man har ett begränsat utrymme för arbetet”, säger Angelika.
Oavbruten produktion
Man har också en utmaning i att produktionen av fjärrvärme och el i de befintliga anläggningarna ska pågå utan störningar under hela byggtiden, eftersom fjärrvärmenätets driftsäkerhet är av yttersta vikt.
Högre verkningsgrad i nya pannan
Ångan som produceras vid avfallsförbränningen omvandlas till el i en ångturbin. Därefter matas den återstående energin i ångan till Stockholms fjärrvärmenät. Den nya pannan är en teknisk uppgradering av fjärrvärmeproduktionen med högre verkningsgrad och ännu bättre prestanda. Effekten är på 54,1 MW och den rörliga stavrostern Vario har en totalbredd på 6,32 meter.
Beräknas vara i drift 2021
Enligt tidsplanen tas P1 ur drift och rivning inleds under våren 2019. Under 2019/2020 byggs den nya pannan P8. Till sommaren 2020 förväntas man kunna inleda provdriften och stoppa P2. I mars 2021 väntas den nya pannan vara i ordinarie drift och man kan börja riva P2.
Som MARTINs representant i Sverige sedan mer än 30 år, delar vi på ESMA glädjen över detta fina uppdrag med dem och ser fram emot att följa projektet.