ESMA + Samhall, en framgångssaga

I Spånga pågår ett mångårigt samarbete mellan ESMA och företaget på granntomten; Samhall. En win-win-lösning, där Samhalls medarbetare arbetstränar och kommer ut på arbetsmarknaden, och ESMA får dedikerade och stolta konsulter på rätt plats. Nyligen blev ESMA nominerade till Visa vägen-priset som årets arbetsgivare.

Logistikkonsulter från Samhall på ESMAs lager

Skapar utvecklande arbeten

Samhall, som ägs av svenska staten, är världsledande inom sitt område och en av landets största arbetsgivare. Företagets uppdrag är att skapa utvecklande arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar. Varje år delar Samhall ut Visa vägen-priset, som uppmärksammar de arbetsgivare och eldsjälar som har gjort mest för att öppna upp arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar under det gångna året.

Kontinuerliga kundleveranser

2011 flyttade Samhall sina lokaler till ESMAs granntomt i Spånga. Sedan dess har samarbetet företagen emellan utvecklats mer och mer. I dagsläget sysselsätter ESMA och Samhall tillsammans ett femtiotal personer i Spånga. De senaste fyra åren har Samhalls medarbetare i olika roller sett till att det med mycket korta ledtider skickas en leverans med verktygskit från ESMA till Volvo Trucks varje torsdag.

Ett sätt att bryta utanförskap

”Med Samhall har vi hittat ett samarbete som gynnar båda parter. Vi är glada att kunna bidra till att bryta det utanförskap personer med funktionsnedsättning, och andra som står utanför arbetsmarknaden, ofta upplever”, säger Lars Lüdtke på ESMA.

Utvecklas tillsammans

Samhalls modell innebär att medarbetare anställs för att arbetsträna hos Samhall och målet är att medarbetarna så småningom ska lämna Samhall för en riktig anställning.

”I ESMA har vi hittat en fantastisk partner som kan bidra med utvecklande arbeten för våra medarbetare”, säger Jimmy Wallmo, Samhalls områdeschef i Spånga. ”Samarbetet började med enklare arbeten, som till exempel etikettering. Över tid har vi utvecklats tillsammans och nu jobbar medarbetarna med mer avancerade arbetsuppgifter.”

Nya anställningar på ESMA

För något år sedan började ESMA också anställa medarbetare från Samhall. ”Det är vårt mål att matcha rätt person till rätt arbete, och på ESMA har det blivit så himla bra”, fortsätter Jimmy Wallmo på Samhall. ”De har verkligen fått en bra personlig matchning och vi är väldigt glada att vår mångåriga relation också leder till anställningar.”

Relationen är den största vinsten

Visa vägen-priset? Tyvärr gick ESMA inte vidare till finalen, men ESMA ser nomineringen som ett bevis på en god relation. ”Att ha hittat ett så utvecklande samarbete, det är det som vi ser som den största framgången”, avslutar Lars Lüdtke på ESMA.

 

Vill du veta mer om hur ESMA jobbar för att bryta utanförskap på arbetsmarknaden? Kontakta Lars Lüdtke på lars.ludtke@esma.se eller på 08-474 42 71.

« Tillbaka till alla nyheter