Cimco Marin sätter nya standarder

Möt OXE Diesel – världens första högpresterande dieselutombordare! Härmed har vi nya standarder för utombordsmotorer, vad gäller både hållbarhet, bränsleverkningsgrad och låga utsläpp. Cimco Marine är den svenska tillverkaren bakom utombordsmotorn, och efter fyra år av utveckling, testning och validering av OXE Diesel är de redo för produktion.

Komplexa detaljer från ESMAs producentnätverk

OXE Diesel har genom sitt samarbete med ESMA funnit en partner med helhetsgrepp. Delarna som används på dieselmotorn är tillverkade på flera olika sätt och produktportföljen består av plåtdetaljer, gjutgods, växellådsdetaljer samt axlar i olika utföranden. Komponenterna i sig är väldigt komplexa, vilket ställer höga krav på varje producent.

På ESMA har vi, genom vårt breda kontaktnätverk, lyckats ta in flera leverantörer från både Europa och Asien. Från vårt lager i Spånga skickas de flesta detaljer direkt till kunden. Om det finns behov går detaljen via ytbehandlare och lackeringsföretag.

OXE-motorer på Hurtigrutens transportbåtar

Under utvecklingen har OXE-motorn testats och varit i drift med flera kommersiella användare. Hurtigruten har testat sina nya transportbåtar, anpassade för Arktis- och Antarktiskryssningar, med en OXE-motor monterad. De är mycket nöjda med resultatet.
– Båtarna är speciellt konstruerade för vårt syfte. Vi har fokuserat på två saker: båtarnas styrka och mängden människor vi kan transportera, säger en talesman för Hurtigruten.

Cimco är stolta över att förse Hurtigruten med OXE dieselutombordare, då miljö, styrka och pålitlighet är av största vikt. Hurtigruten har beställt OXE-motorer från distributören Link Norge AS.

Logistik- och kostnadsfördelar med dieselmotorer

Marine Harvest, världens största atlantlaxproducent, tog emot sin första OXE-motor från Proteum, Cimco’s brittiska distributör, våren 2016. Motorn används på Marine Harvests
båtar för service och underhåll av laxodlingar vid Hebriderna.
– OXE Diesel har klarat våra prövningar och fungerar mycket bra. Vi arbetar på avlägsna platser där bensin är dyrt, därför fnns det betydande logistik och kostnadsfördelar för oss om vi har möjlighet att använda dieselmotorer, säger Colin Whitehead, utvecklingschef på Marine Harvest.

200HP OXE Diesel har högst effekttäthet av alla marina dieselmotorer och ger kommersiella operatörer som Marine Harvest den räckvidd och prestanda som krävs för att arbeta i extrema miljöer.

« Tillbaka till alla nyheter